Daniel Pipes, direktør for Middle East Forum og tidligere ansat ved det amerikanske udenrigs- og forsvarsministerium, briefede Middle East Forum på et telefonmøde den 16. juni 2014.
- Iransk indflydelse på den irakiske regering: Den shiitiske premierminister Nouri Malikis undertrykkelse af sunnimuslimerne har skabt baggrunden for, at den talmæssigt underlegne ISIS milits kunne indtage Mosul, under kun beskeden modstand fra irakiske regeringsstyrker, og dermed bringe den sunni-shiitiske konflikt til nye højder.
- Opløsning af det moderne Mellemøstens politiske orden: Det europæisk skabte Mellemøsten-system efter Første Verdenskrig, som var baseret på territorialstater, er blevet forvandlet til en regional slagmark, hvor nationale regeringer kun har kontrol med dele af deres egne territorier.
- Begrænset amerikansk indflydelse og amerikansk politiks nederlag: Det tåbelige ved George W. Bush’ kampagne for at omdanne Mellemøsten bliver i dag til fulde udstillet, idet USA undlod at investere den nødvendige tid og indsats for at konsolidere sine landvindinger inden tilbagetrækningen i 2011.
Washington bør beskytte sine interesser i Mellemøsten, ikke forsøge at reparere på regionen. På kort sigt bør man lade sine modstandere og fjender nedkæmpe hinanden, uden at nogen af parterne går af med sejren. På længere sigt bør Amerika bestræbe sig på at bringe den type politiske systemer, som frembragte despoter som Hafez Assad og Saddam Hussein, til ophør. For de store territorialstater, der blev dannet på ruinerne af det osmanniske imperium, er løbet kørt, og de bør erstattes af mindre, etniske stater, som er i større overensstemmelse med den regionale virkelighed. Et selvstændigt Kurdistan i det nordlige Irak vil være langt mindre undertrykkende og aggressivt end en irakisk eller syrisk stat. Det samme gælder en alawitisk stat i det nordvestlige Syrien, en sunni-stat i Iraks trekantområde og en drusisk stat i det sydvestlige Syrien.
Indtil dette sker, bør Amerika sætte sin energi ind på at afhjælpe den humanitære katastrofe, som opstår af de arabiske uroligheder, og mindske strømmen af våben fra Tyrkiet, Rusland, Iran og Kina. Dette kan måske tjene som katalysator for, at urolighedernes tragiske og kortvarige følger kan afløses af en mere langvarig, regional forvandling.
Referat ved Marilyn Stern, tilknyttet videnskabelig medarbejder ved Middle East Forum.